In het kader van het project kennisdeling en ontwikkeling circulair slopen voor het Ministerie van VRO is door Stichting Veilig en Milieukundig Slopen (SVMS) in samenwerking met Cirkelstad onderzoek gedaan naar de wijze waarop opdrachtgevers circulair slopen in aanbestedingen beleggen. Aan de hand van semigestructureerde interviews is gesproken met een aantal opdrachtgevers van sloopwerken. De opdrachtgevers betroffen met name gemeenten, woningcorporaties en enkele bouwaannemers.
De belangrijkste conclusies van het onderzoek zijn:
Beschouwing
Voor private bouwondernemingen geldt dat zij meestal pas een opdracht gegund krijgen als er een nieuw bouwwerk is ontworpen. Dat betekent dat er voor een bestaand bouwwerk op dezelfde locatie slechts één oplossing over is: sloop en wel zo spoedig mogelijk. Dit beperkt of verhindert de mogelijkheden voor circulaire sloop; het bestaande gebouw staat in de weg en moet zo snel mogelijk gesloopt worden. Het belang van efficiëntie gaan dan voor op circulariteit. Voor sloopaannemers is er daardoor geen tijd om zorgvuldig te slopen. Om dit te doorbreken zou in het ontwerp van nieuwbouw reeds rekening gehouden moeten worden met de mogelijkheden van het bestaande pand, wat betreft renovatie van het pand en/of hergebruik van vrijkomende materialen. Hiervoor is het belangrijk om sloop circulair aan te besteden. Om daadwerkelijk circulair te gunnen is een hulpmiddel wenselijk. De Gunningstool Circulair Sloopproject kan daarvoor een goede invulling zijn.
Gunningstool Circulair Sloopproject
In 2025 wordt er proefgedraaid met de Gunningstool Circulair Sloopproject. Opdrachtgevers die een project circulair willen aanbesteden, kunnen deze tool gebruiken. Neem hiervoor contact op met het secretariaat van de Stichting Veilig en Milieukundig Slopen via info@veiligslopen.nl.