banner_homepage_SVMS.png

Circulair sloopproject

Verificatieregeling Circulair Sloopproject

Voor sloopaannemers en opdrachtgevers met hoge circulaire ambities!

De sloopbranche zet zich volop in voor een transitie naar een volledig circulaire bouweconomie in 2050. Duurzaam en circulair slopen wordt daardoor steeds belangrijker. Maar hoe tonen sloopaannemers aan dat zij duurzaam en circulair slopen? Hoe kunnen we het thema circulariteit koppelen of toevoegen aan de BRL Veilig en Milieukundig Slopen? Wat is wenselijk en haalbaar? 

SVMS en het Centraal College van Deskundigen Slopen hebben na uitvoerige consultatierondes met diverse stakeholders de  Verificatieregeling Circulair Sloopproject opgesteld: een projectverificatie als uitdagende en waardevolle aanvulling op de BRL Veilig en Milieukundig Slopen.


De Verificatieregeling Circulair sloopproject biedt sloopaannemers en opdrachtgevers handvatten voor een vergaande implementatie van circulariteit in de voorbereiding en uitvoering van een sloopproject en de afzet van vrijkomende sloopmaterialen. 


Deelnemende projecten

Tijdens de pilotperiode die loopt tot juli 2021 is het doel om minimaal 10 projecten te volgen die opgaan voor de Verificatieverklaring Circulair Sloopproject. Hieronder ziet u de projecten die zijn aangemeld:

Sloop Agnietencollege Nieuwleusen - Hoogeboom Raalte (status: geverifieerd)

Projectgegevens

Sloopproject: Circulaire sloop Agnietencollege Nieuwleusen
Opdrachtgever: Gemeente Dalfsen
Sloopaannemer: Hoogeboom Raalte BV
Certificerende Instelling: Normec Certification
Status: Verificatieverklaring afgegeven op 2 juli 2020


Over het project

Hoogeboom: "De circulaire sloop van het oude Agnietencollege in Nieuwleusen is zeer succesvol verlopen. We zijn op 1 februari 2020 gestart met een kijkdag voor belangstellenden. Zij konden aangeven welke vrijkomende producten en materialen zij konden gebruiken en wat zij daarvoor over hadden. Vervolgens kregen zij bericht of hun ‘inschrijving’ was toegewezen  en wanneer het gedemonteerde product of materiaal beschikbaar kwam. Met dit concept is veel onnodig transport voorkomen. Alleen het herbruikbare, niet direct verkochte materiaal is naar onze Circulaire HUB gebracht. Voor dit project in Nieuwleusen geldt dat 96% van de vrijkomende producten en materialen hoogwaardig wordt hergebruikt. Dit prachtige resultaat is geverifieerd door een externe partij. Wij zijn trots dat we de Verificatieverklaring Circulair Sloopproject uitgereikt hebben gekregen voor dit succesvolle sloopproject." 


Uitreiking eerste Verificatieverklaring Circulair Sloopproject


Vechtdal Leeft TV was aanwezig bij de uitreiking en maakte er een leuk item over:


Circulaire ontmanteling Stadskantoor Roosendaal - Gebr. Snellen (status: aangemeld)

Projectgegevens

Sloopproject: Circulaire ontmanteling Stadskantoor Roosendaal
Opdrachtgever: Gemeente Roosendaal
Sloopaannemer: Gebr. Snellen BV
Certificerende Instelling: Normec Certification
Status: Aangemeld per 1 september 2020


Over het project

Snellen: "In opdracht van de gemeente Roosendaal zijn we bezig met het geheel ontmantelen van het stadskantoor. Alleen het kale betonskelet blijft uiteindelijk over. De aandacht gaat in dit project speciaal naar het zo volledig mogelijk hergebruiken van alle vrijkomende materialen. Gipsplaten, plafondplaten, tapijt, kozijnen, isolatie, plinten etcetera worden zorgvuldig gedemonteerd en opgeslagen voor direct hergebruik op de locatie, of voor hergebruik in de circulaire markt. Wij zijn natuurlijk al sinds jaar en dag gespecialiseerd in renovatiesloop en het hergebruiken van vrijkomende materialen. Een kolfje naar onze hand dus."

Een geverifieerd Circulair Sloopproject herkent u aan:

Meer info